.

GREEKRADIO WEB CHANNEL...ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ & ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ-ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ :6942 642 200 E-MAIL:GRWEBCHANNEL@GMAIL.COM

ΑΚΟΥΣΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ

VIDEO:Α. ΜΠΑΛΤΑΣ: « Αναγνωρίζω τα ουσιαστικά προσόντα, την επάρκεια και την επαγγελματική εξειδίκευση των πιστοποιημένων Αρχαιοφυλάκων»Ο κ. Μπαλτάς με τους διαχειριστές της σελίδας Ν. Βαλτά
 και Ε. Χορέβα
Αποκλειστική δήλωση με θέμα τα προσόντα των πιστοποιημένων αρχαιοφυλάκων, που ανατρέπει την πρώτη εντύπωση που προκάλεσαν πρόσφατες δηλώσεις του πρώην υπουργού ΥΠΠΟΑ κ. Αριστείδη Μπαλτά, εξασφάλισε η συντακτική ομάδα του ιστότοπου arxaiofylakes.gr και διαχειριστών στης σελίδας ΑΡΧΑΙΟΦΥΛΑΚΕΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΔΙΕΚ – ΔΙΚΟΥΜΕ, του Facebook.


Ως γνωστό, η σελίδα  ανάρτησε το βίντεο, στις 22/2/2019, με τα όσα είπε στην τοποθέτησή του, ο πρώην υπουργός και βουλευτής Αττικής με τον ΣΥΡΙΖΑ κ. Μπαλτάς, στο πλαίσιο της συζήτησης στη Βουλή με την παρουσία του προέδρου του Συλλόγου Αρχαιοφυλάκων Ν. Ηλείας και αντιπροέδρου του απερχόμενου Δ.Σ. του Πανελληνίου Συλλόγου της Αθήνας.

Μετά την αντίδραση και τα δεκάδες αρνητικά σχόλια, αλλά κυρίως την απογοήτευση των συναδέλφων για την «απαξίωση» -όπως θεωρήθηκε- των τυπικών προσόντων μας στη Σελίδα μας, αποφασίσαμε άμεσα να συντάξουμε σχετικό υπόμνημα, με τα αντεπιχειρήματά μας στις δηλώσεις του πρώην υπουργού, στο οποίο τονίζαμε τα ουσιαστικά προσόντα που εξασφαλίζει το πτυχίο μας ως Φυλάκων Μουσείων και Αρχαιολογικών Χώρων.
Το υπόμνημα κοινοποιήθηκε σε εκπαιδευτές μας και το συνυπόγραψαν, μετά τις παρατηρήσεις τους, και οι κυρίες Ελπίδα Καλοφωλιά και Ιωάννα Ταγάρα. Λόγω της πίεσης του χρόνου, ώστε να μην μεσολαβήσει μεγάλο χρονικό διάστημα από της δηλώσεις, αρκεστήκαμε σε αυτές τις υπογραφές, ενώ είμαστε βέβαιοι ότι η συντριπτική πλειοψηφία των εκπαιδευτών μας είναι σύμφωνη με τις θέσεις μας.
Το υπόμνημα αυτό ήταν δρομολογημένο να κατατεθεί στους συνεργάτες του κυρίου Μπαλτά προς ενημέρωσή του. Την Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου, δύο από τους τρεις διαχειριστές της Σελίδας, επισκεφθήκαμε το γραφείο του κυρίου Μπαλτά για να επιδώσουμε το υπόμνημα. Προς θετική μας έκπληξη ο πρώην υπουργός βρίσκονταν στο γραφείο του και ζήτησε να μας δει. Στον ελάχιστο χρόνο που είχε, λόγω προγραμματισμένης συμμετοχής του σε Επιτροπή της Βουλής, μας άκουσε προσεκτικά και πριν ακόμη διαβάσει το υπόμνημα, μας διευκρίνισε ότι εκτιμά πολύ την ειδικότητα και δεν ήθελε σε καμία περίπτωση να υποτιμήσει το πτυχίο μας. Ήταν πρόθυμος να μας κάνει σχετική δήλωση προκειμένου να διευκρινιστεί η προσωπική του άποψη.

Εν ολίγοις, ο πρώην υπουργός Πολιτισμού, κύριος Αριστείδης Μπαλτάς, στη νέα του δήλωση αναγνωρίζει τα ουσιαστικά προσόντα, την επάρκεια και την επαγγελματική εξειδίκευσή της ειδικότητας μας. Απέδωσε το σχολιασμό του, που ερμηνεύτηκε ως απαξιωτικός για τους ΦΜΑΧ, στο γεγονός ότι στη συζήτηση, στην ΔΕΜΥ της Βουλής, κατά την γνώμη του υπερτονίστηκε, από τον συνομιλητή του κ. Αρέστη, η σκέτη έννοια του «πτυχίου» χωρίς να γίνει επαρκής σύνδεση με το περιεχόμενο του.

Όπως εξήγησε ο κ. Μπαλτάς, αυτό ήταν η αφορμή για να θίξει το θέμα, γενικότερα, χωρίς όμως πρόθεση να το συνδέσει με τους αρχαιοφύλακες των οποίων την ειδικότητα, όπως είπε, σέβεται. Προσέθεσε ότι η δήλωσή του αφορούσε γενικότερα στην ελληνική κοινωνία όπου υπερ – προβάλλονται τα πτυχία και όχι το περιεχόμενο τους και πως οι άνθρωποι που τα κατέχουν εμμένουν στην έννοια «πτυχίο» και όχι στην έννοια «προσόντα», πράγμα που φτιάχνει, τελικά, αυτό που λέμε «χαρτί».
Όπως θα δείτε και στο βίντεο με τη δήλωσή του, αφού ενημερώθηκε για το πρόγραμμα σπουδών μας, εκφράζει την πεποίθηση του ότι αυτό επικαιροποιείται, ανάλογα με τις ανάγκες και παραδέχεται ότι υπάρχει μέριμνα ώστε να εδραιωθεί το σύνθετο έργο των αρχαιοφυλάκων στην κοινωνική αντίληψη ως μια εξειδικευμένη και σημαντική εργασία.
Αυτό που θέλουμε να σημειώσουμε, ως συντάκτες, συνάδελφοι και άνθρωποι που αγωνιούν για το μέλλον της ειδικότητας, είναι ότι στην πολιτική και τη διαβούλευση υπάρχει και ο άλλος δρόμος για μικρές ή μεγάλες κατακτήσεις.
Έλενα Χορέβα,
Νίκος Βαλτάς,
Θοδωρής Ζαπουνίδης.
Στο παρακάτω βίντεο μπορείτε να δείτε ολόκληρες τις δηλώσεις του κυρίου Μπαλτά.